UNACO | SVARA AI Agency

View Original

Genratiiviinen AI uudistuu harppauksin

Syyskuu 2023 oli hengästyttävä AI-uutisten osalta. Tiedotteineen ja julkaisuineen ovat olleet liikkeellä kaikki isot teknologiatalot. Vahvana trendinä näkyy audio ja viikon monikielisiä huudahduksia ovat kirvoittaneet niin Spotify, Youtube kuin Microsoft, Google ja Open AI.

Googlen Bard integroituu suoraan sähköpostiin ja onkin kätevää, että bardia voi pyytää avaamaan meilit sen lisäksi, että se mielellään muotoilee vastauksia posteihisi. Nyt myös yhdistäminen Driveen onnistuu. Bardilla on nyt oletusasetuksena se, että voit googlaten tarkistaa faktaa. Suunta on oikea, mutta faktantarkistuksen G-näppäimen sen toimivuudessa on käytännössä tullut haasteita, joten faktantarkistukseen pitää edelleen kiinnittää huomiota. Tämä on tietenkin vain sävyasia, mutta Bardia voi myös ohjeistaa nykyään olemaan hauska tai ytimekäs — 40 kielellä.

Missä menee Open AI? Nyt Chat GPT kuulee, näkee ja puhuu!

Voit reippaasti näyttää sille reaalimaailman ongelmaasi — vaikka kuvata rikkoutunutta polkupyörää — ja Chat GPT vastaa. Ei enää jäätyneitä näppejä! Open AI:n kuvageneraattori DALL- E 3 on julkaistu, ja väitetään, että se peittoaa nyt laadussa sekä Midjourneyn että Stable Diffusionin. Se on ehkä makukysymys, lisäksi työväline tottelee erittäin tarkkaan monimutkaisia ohjeita.

Kuvien moraalisia ja eettisiä ongelmia taklataan nyt joka talossa kiihtyvällä vauhdilla: julkisuuden henkilöiden valokuvien muokkaamista ei voi enää tehdä, kuvia ei voi generoida aiheista, joihin liittyy rikoksen mahdollisuus sekä elossa olevien taiteilijoiden tyylin kopiointi on estetty.

Podcast kääntyy kiinaksi

Spotify on kehittänyt uuden ominaisuuden nimeltä Voice Translation, joka kääntää podcasteja dubbaten ne puhujan omalla äänellä muille kielille. Pilottivaiheessa käännöksiä on saatavilla valituille podcasteille englannista espanjaksi, ranskaksi ja saksaksi. Suomalaisten podcastien maailmanmarkkinat aukeavat vasta. Uutta ominaisuutta voi käyttää Premium- että ilmaiskäyttäjät. Tarkista siis Voice Translations Hub, jos mahdollisuus kansainväliseen blogimenestykseen kiinnostaa.

Microsoft Copilot tulee

Päivitys saadaan aluksi Windows 11 -asiakkaille. Samoin Bing-käyttäjillä on nyt pääsy tähän AI-assistenttiin. Marraskuun alusta palvelu on saatavilla myös suurasiakkaille. Copilot on assistentti, joka integroituu saumattomasti eri työvälineisiin, kuten esimerkiksi PowerPointiin. Yritykset voivat tietoturvallisesti luoda myös oman talokohtaisen chatinsä, joka tietoturvallisesti auttaa kaikissa arjen tehtävissä yrityksen ohjeiden kanssa linjassa toimien.

Youtube uudistaa videotyökaluja

Youtube haluaa helpottaa videoiden tekemistä useilla uusilla työkaluilla. Niitä on tällä viikolla julkaistu viisi ja ensimmäinen on sanellun toivomuksen taustapätkäksi muuttava Dreamscreen. Jos ideat ovat vähissä, Insights-toiminto esittää aiheita sen perusteella, mistä seuraajat ovat kiinnostuneita. Assistive Search hakee ja ehdottaa videon taustalle sopivaa musiikkia. Aloud on automaattinen dubbaustyökalu — AI kääntää kuin paraskin simultaanitulkki. Youtube Create lähentää videoiden tekemistä Tik-tok-tyyliseksi kokemukseksi, jolloin saatavilla on tarroja, ääniä ja muuta kätevää. Hengästyttävää.

Mutta eipä siinä kaikki. Tieteessä on tehty edistysaskeleita proteiinien tutkimuksessa

AI-innovaatio AlphaPhold, joka on keskittynyt proteiineihin, joiden rakenteiden avaamiseen ja kuvantamiseen on keskittynyt. Aikaisemmin yhdenkin proteiinin avaaminen on vienyt tiedeyhteisöltä vuosia, nyt se onnistuu minuuteissa. Aineistoon on syötetty vuodesta 2010-luvulta alkaen 170.000 tunnettua proteiinirakennetta. Tällä keksinnällä ennustetaan olevan valtaisa vaikutus.