AI-sääntely etenee

EU antoi ensimmäisenä maailmassa raamit tekoälyn sääntelylle julkaisemalla 9. joulukuuta AI Act -tekoälysäädöksen.

Kilpajuoksu on käynnissä ja suuntia haetaan myös Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Isot laivat ovat liikkeellä: Google ja Microsoft, tekevät tiivistä yhteistyötä EU-viranomaisten kanssa. OECD:n mukaan globaalisti on olemassa yli 1500 tekoälypolitiikkaa.

“Yhteisille pelisäännöille on tarvetta.”

EU:lla on riskiperusteinen lähestymistapa, jonka kautta arvioidaan teknologian potentiaalisesti aiheuttamaa vahinkoa yhteiskunnalle: mitä suurempi riski, sitä tiukemmat säännöt.

Pisteyttäminen ja manipulointi on kielletty

EU:n alustavan tekoälysetuksen mukaan tullaan kieltämään sosiaalinen pisteyttäminen ja vapaata tahtoa ohjaava manipulatiivinen tekoäly. Myös ihmisten arkaluontoisten tietojen, kuten poliittisten, uskonnollisten ja seksuaalisten sunntautumisten hyväksikäyttö ja biometrinen kategorisointi — sekä tiettyjen ihmisryhmien haavoittuvuuksien, kuten taloudellisesta tilanteesta tai vammasta aiheutuva hyväksikäyttö — on tarkoitus kieltää. Tekoälyn hyödyntäminen biometrisessä tunnistaumisessa tullee olemaan tietyin ehdoin sallittua viranomaisille.

Kehitystä ja innovointia tuetaan

Eurooppa mallioppilaana toivottavasti lupauksiensa mukaan tulee myös tukemaan tekoälyn kehitystyötä ja innovaatioita, samalla kun on tekoälyyn liittyviä uhkia torjutaan. Tuoreen alustavan sopimuksen mukaan luodaan:

  • Tarkistettu hallintojärjestelmä, jolla on jonkin verran täytäntöönpanovaltuuksia EU:n tasolla

  • Laajennettu kieltoluettelo, mutta lainvalvontaviranomaisten on mahdollista käyttää biometristä etätunnistusta julkisissa tiloissa suojatoimia soveltaen

  • Oikeuksien parempi suojelu velvoittamalla suuririskisten tekoälyjärjestelmien käyttöönottajat tekemään perusoikeuksia koskeva vaikutustenarviointi ennen tekoälyjärjestelmän käyttöönottoa

  • Sovitun tekstin mukaan tekoälysäädöstä sovelletaan kahden vuoden kuluttua sen voimaantulosta, lukuun ottamatta joitakin erityissäännöksiä koskevia poikkeuksia.

Yrityksille vaatimuksia ja velvoitteita

Joulukuussa 2023 valmistuneessa EU-neuvoston ja -parlamentin kompromissitekstissä säädetään uudesta horisontaalisesta suojelutasosta. Siihen kuuluu luokittelu suuririskiseksi, jotta voidaan varmistaa, että luokitteluun ei sisällytetä tekoälyjärjestelmiä, jotka eivät todennäköisesti aiheuttaisi vakavia perusoikeusloukkauksia tai muita merkittäviä riskejä. Useille suuririskisille tekoälyjärjestelmille myönnettäisiin lupa päästä EU:n markkinoille, mutta niihin sovellettaisiin tiettyjä vaatimuksia ja velvoitteita.

Lisäksi on sovittu erityisistä säännöistä, jotka koskevat perusmalleja, suuria järjestelmiä, jotka voivat suorittaa lukuisia erilaisia tehtäviä, kuten luoda videoita, tekstiä ja kuvia, keskustella lateraalisesti, suorittaa laskentaa tai tuottaa tietokonekoodia. Perusmallien on täytettävä erityiset läpinäkyvyysvelvoitteet ennen markkinoille saattamista.

Vaikutuksiltaan merkittäviä perusmalleja koskevat tiukemmat säännöt. Näitä ovat perusmallit, jotka on koulutettu suurella tietomäärällä ja joiden monimutkaisuus, valmiudet ja suorituskyky ovat selvästi keskimääräistä korkeammalla.

Uusi EU:n tekoälytoimisto

Komissioon ollaan perustamassa tekoälytoimistoa, jonka tehtävänä on valvoa edistyneimpiä tekoälymalleja, edistää standardien ja testauskäytäntöjen kehittämistä sekä valvoa yhteisten sääntöjen noudattamista kaikissa jäsenmaissa.

Lisäksi perustetaan neuvoa-antava foorumi sidosryhmille, kuten teollisuuden edustajille sekä pk- ja startup-yrityksille.

Poimi talteen neljän kohdan muistilista

Oman mantereen reguloinnin seuraamisen lisäksi on huomioitava muutakin lainsäädäntöä. Poimi talteen alla oleva muistilista, joka on hyvä pitää mielessä tekoälyä käytätettäessä.

⚖️ Suomen laki

⚖️ EU:n regulaatio

⚖️ Ohjelmiston maan laki

⚖️ Ohjelmiston käyttöehdot

Katja Wesander

Katjalla on monipuolista ja näkemyksellistä viestintäosaamista yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Hänen ydinosaamistaan on viestintäkokonaisuuksien kehittäminen ja sidosryhmätyö. Katja auttaa sinua uudistumaan, mennään yhdessä rohkeasti eteenpäin!

https://www.linkedin.com/in/katjawesander/
Edellinen
Edellinen

AGI tulee, oletko valmis?

Seuraava
Seuraava

Genratiiviinen AI uudistuu harppauksin