ChatGPT muutti jo tietotyön 

Generatiivinen tekoäly on jo muuttanut suomalaista tietotyötä laajasti ja pysyvästi. Muutoksen käynnisti ansaitusti maksuton ChatGPT. Työelämän murros on kuitenkin vasta alussa ja vauhti tulee kiihtymään. Vielä jonkin aikaa ehtii jokainen  mukaan tähän muutoksen pikajunaan. 

Mielestäni ei ole mikään ihme, että juuri ChatGPT saavutti 100 miljoonan  kuukausikäyttäjän rajan nopeammin kuin mikään muu internet-pohjainen  sovellus kautta digihistorian, koska se on ällistyttävän helppo ja nopea ottaa  käyttöön. Kun Facebookilla kului 54 kuukautta ja TikTokilla 9 kuukautta saada 100  miljoonaa kuukausikäyttäjää, kesti ChatGPT:llä vain 2 kuukautta. 

ChatGPT:n julkaisusta on kulunut alle 1,5 vuotta, mutta moni suomalainen  tietotyöläinen käyttää sitä yhä tehottomasti ja vielä useampi ei käytä sitä lainkaan. Eikä se ole mikään ihme, kun käyttäjille ei ole annettu koulutusta. 

Kun tekoälyn käyttö tietotyössä kiihtyy vuonna 2024, mitä tekevät työnantajat? 

Teknologia kuten tekoäly nähdään yhä suomalaisissa yrityksissä asiana, joka  kuuluu IT-osastolle. Tämä on ongelmallista, koska generatiivinen tekoäly ei toimi  kuin perinteinen tietokoneohjelma kuten Excel tai CRM-järjestelmä. 

IT-asiantuntijat eivät voi auttaa, kun tekoäly ei vastaakaan käyttäjän tarpeeseen ja  tavoitteeseen, koska ChatGPT:tä ei ohjata komennoilla vaan kehottamalla.

Tämä  voi kuulostaa saivartelulta, mutta kehottamisen sisäistäminen on välttämätöntä,  jotta voi oppia käyttämään generatiivista tekoälyä työssään nopeasti,  laadukkaasti, mielekkäästi ja tuottavasti. 

Koiraa komennetaan ja armeijassa käsketään, mutta ChatGPT:n kanssa  keskustellaan. Periaatteessa voit viestiä sen kanssa niin kuin haluat, mutta  kommunikoimalla tajunnanvirtaa tai käyttämällä sitä kuin Googlea saat sen vain  hallusinoimaan. 

Koska tekoäly on jo jokaisen 5,35 miljardin internetkäyttäjän saavutettavissa ja  vieläpä maksuttomasti, Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä edes  keskinkertaiseksi tekoälyosaamisen suhteen. 

Työnantajien pitäisi viimeistään nyt herätä siihen, ettei heillä todennäköisesti ole  osaavia henkilöitä kouluttamaan koko organisaatiota generatiivisen tekoälyn  huippukäyttäjiksi.

Rutiininomainen tietotyö katoaa, kun tänä vuonna tekoäly on jo alkanut hoitamaan aiemmin ihmisille kuuluneita työtehtäviä itsestään, eikä siihen tarvita  edes tietojenkäsittelyn korkeakoulutusta vaan vain muutama puoli-ilmainen työkalu ja innokas yksilö yhdistelemään ne kokonaiset tiimit/yritykset korvaaviksi  automaatioiksi.  

Tietotyöstä jää jäljelle vain ajatustyö, mutta pelkään, ettei sitä riitä kaikille.

Tekoälyn oppiminen lähtee yksilöstä – mahdollistaminen työnantajasta 

Tämä kehitys tarjoaa valtavia mahdollisuuksia yksilöille, yrityksille ja  kansantaloudelle, mutta myös haasteita, jotka vaativat uudenlaista osaamista  työntekijöiltä ja avoimuutta työnantajilta.  

Yksi tärkeimmistä työelämätaidoista on kyky viestiä tehokkaasti tekoälyn kanssa, ja sen takia kymmenet tahot nyt järjestävät tekoälykoulutuksia yrityksille ja  julkishallinnolle. Nuo koulutukset kestävät lähes aina kolme tuntia yhteen pötköön. 

Arvostan jokaista tekoälypuhujaa, -valmentajaa ja -kouluttajaa suunnattomasti.  Mielestäni yhteiskuntana tarvitsemme intohimoisempaa inspiraatiota, rajumpaa  ravistelua ja esimerkin esilletuomista, koska tämä on merkittävin työelämän  murrosvaihe sitten teollistumisen. 

Samaan aikaan en usko kertakoulutusten riittävän alkuunkaan. Enkä varsinkaan  silloin, kun niihin ei osallistu organisaation jokainen työntekijä. Koulutukset ovat  oiva lähtöpiste, mutta ne ei juurruta kuultua päivittäiseksi toiminnaksi ja  jatkuvaksi kehittymiseksi. Ihminen nimittäin tarvitsee toistoja, itse tehtyjä  oivalluksia ja käytännön päivittäistä harjoittelua oppiakseen uuden taidon. 

Minulle toimivin tapa oppia käyttämään tekoälyä tehokkaasti ja ennustettavasti olivat verkkokurssit. Suoritin kolme englanninkielistä ChatGPT-sertifikaattia,  joiden opiskeluun käytin yli 100 tuntia vuonna 2023 ja siihen päälle satoja tunteja  muuta itseopiskelua sekä harjoittelua. 

Havahduin, ettei monella ole yhtä suurta intohimoa uhrata yhtä paljon vapaa aikaa tämän uuden työelämätaidon oppimiseen tai välttämättä edes kielitaitoa. Siksi päätin tehdä oman verkkokurssin – suomeksi ja suomalaiseen tietotyöhön. 

Kurssillani jokainen voi oppia vaiheittain askel askeleelta ChatGPT:n  huippukäyttäjäksi juuri itselleen sopivassa aikataulussa. Kurssin ovet avautuivat  perjantaina 1.3.2024 ja hintakaan ei päätä huimaa. 

Lue lisää ChatGPT tieto- ja ajatustyössä -verkkokurssistani ja aloita opiskelu:

https://chatgpt-verkkokurssi.fi/

https://terhotirkkonen.com/

https://www.linkedin.com/in/terhotirkkonen/

UNACO

We create content for life.

https://WWW.UNACO.COM
Edellinen
Edellinen

AI-Uutinen: Pi on saanut USD 70M sijoituksen. Pi eli Physical Intelligence on tunnettu erittäin ystävällisestä ja empaattisesta ChatBotistaan. Heillä on kuitenkin rohkea visio rakentaa robotteja.

Seuraava
Seuraava

Open AI:n biljoonat — uusi rahoitusvisio